onsdag den 23. juni 2010

Sankt Hans

Højtiden Sankt Hans er det fordanskede helgennavn for den helllige Johannes Døberen, der angiveligt skulle være født den 24. juni. Men ligesom med juleaften, (der fejres dagen før juledag), afholdes højtiden aftenen før dagen, så sankthansaften fejres den 23 juni.

Lige siden jeg var barn har der været et par ting som sankthansaften skal indeholde. Jeg vil tro at de fleste er enige med mig når jeg siger at det ikke har været sankhans uden sankthansbål og midsommervisen:

Vi elsker vor land,
når den signede jul
tænder stjernen i træet med glans i hvert øje.
Når om våren hver fugl,
over mark, under strand,
lader stemmen til hilsende triller sig bøje:
Vi synger din lov over vej, over gade,
vi kranser dit navn, når vor høst er i lade,
men den skønneste krans,
bli'r dog din Sankte Hans!
Den er bunden af sommerens hjerter,
så varme så glade.

Vi elsker vort land,
men ved midsommer mest,
når hver sky over marken velsignelsen sender,
når af blomster er flest,
og når kvæget i spand
giver rigeligst gave til flittige hænder;
når ikke vi pløjer og harver og tromler,
når koen sin middag i kløveren gumler,
da går ungdom til dans
på dit bud Sankte Hans
ret som føllet og lammet, der frit
over engen sig tumler.

Vi elsker vort land,
og med sværdet i hånd
skal hver udenvælts fjende beredte os kende,
men mod ufredens ånd
under mark over strand,
vil vi bålet på fædrenes gravhøje tænde
hver by har sin heks,
og hver sogn sine trolde.
Dem vil vi fra livet med glædesblus holde
vi vil fred her til lands
Sankte Hans, Sankte Hans!
Den kan vindes, hvor hjerterne
aldrig bli'r tvivlende kolde.

Men når det så er sagt, så har jeg en tradition der betyder mindst lige så meget for mig... Og det er JORDBÆRTÆRTE!! Og den skal selvfølgelig være hjemmelavet. Så uanset om vi holder sankthansaften ude eller hjemme, så er dem vi holder sankthansaften sammen med tvangsindlagt til hjemmelavet jordbærtærte med creme fraiche. MUMS!!


Og I skal da ikke snydes for opskriften :-)

Tærtebund:
150 g hvedemel
100 g koldt smør
3 spsk flormelis
1 æggeblomme

Fyld:
Friske jordbær - hvis muligt danske
1 brev Maizena købekagecreme og det skal være fra Maizena - for sådan har det altid været :-)
Makroner

Gele:
4 blade husblas
2½ dl Ribena solbærsaft

Sådan gør du:
Smuldr smøret i melet. Tilsæt flormelis og saml dejen med æggeblommen.
Tryk dejen ud i en tærteform og op af formens sider. Stil tærten i køleskabet i ca. en time. Tærtebunden bages til den er gylden ca 15 minutter ved 200 grader.

Maizena købekagecreme tilberedes som der står på æsken. Og fyldes i den afkølede kolde tærtebund.

Hele makroner lægges side om side i et lag oveni kagecremen.

Jordbær hele eller halverede (afhængigt af størrelsen) lægges ovenpå makronerne.

Husblas lægges i blød i koldt vand i ca 5 minutter, trykkes fri for vand og smeltes i Ribenasaften der er opvarmet over vandbad (må ikke koge).

Når saften med husblas er afkølet lidt og begynder at tykne hældes det over jordbærtærten med en spiseske. Gerne i flere omgange så der kommet et fint lag gele over hele kagen.

Stil kagen i køleskabet og den er klar til at blive spist når geleen er helt fast.

Håber I får en fantastisk sankhansaften - med eller uden jordbærtærte :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar